Historie

De Stichting Lions Nederland-Indonesië (SSLNI) is voortgekomen uit de in 1971 opgerichte Lions Werkgroep Indonesië (LWI). Haar conceptie is even fascinerend als toevallig.

Prins G.B.P.H.Bintoro, jongere broer van Sri Sultan Hamengku Buwono IX, Sultan van Yogyakarta, vloog regelmatig met de KLM naar Nederland. Het toeval wil, dat hij in 1965 op een KLM vlucht naast Districts Gouverneur Rob van Wingerden van de Lions Club Gouda komt te zitten. Ze hadden tijdens de lange vlucht een levendige conversatie en konden het uitstekend met elkaar vinden. De Lions-pin op het colbert van DG Rob van Wingerden intrigerende Prins Bintoro.

Hij raakte na de gevraagde toelichting enthousiast over de maatschappelijke betekenis van het Lionisme, dat hij ook voor Indonesië waardevol achtte. In 1969 werd de eerste Lionsclub in Indonesië opgericht.

Bintoro, die in 1975 de eerste Districts Gouverneur in Indonesië werd, pleitte ook voor een nauwere bilaterale samenwerking en vroeg of de Lions in Nederland bereid zouden zijn om projecten in Indonesië te ondersteunen. Aldus werden plannen gesmeed die tot oprichting van de LWI (Lions Werkgroep Indonesie) van de stichting LHI leidden.

De eerste voorzitter van de LWI was Peter Linn van de Lions club Castricum Heemskerk. Hij werd opgevolgd door Charles Ligtvoet, die gedurende zijn driejarig verblijf in Indonesië de mogelijkheden had afgetast van een jumelage op nationaal niveau. Dit resulteerde in een Twinning overeenkomst die op 19 mei 1995 tijdens de Nationale Conventie van het district 307 Indonesia op Bali met MD110 Nederland werd bezegeld.

Inmiddels is het district 307 Indonesia een Meervoudig District geworden met 254 clubs en 7.425 leden.

Op 13 april 2010 heeft de GR de werkgroep Indonesië omgevormd tot een Stichting. Vanaf dat moment spreken we over de Stichting Samenwerking Lions Nederland-Indonesië.

Charles Ligtvoet werd opgevolgd door onze huidige voorzitter Ton Soeters.

Donderdag 15 oktober2015 heeft de Stichting Samenwerking Lions Nederland-Indonesië in restaurant Garoeda in Den Haag tijdens een heuse Selamatan onder het genot van een rijstmaaltijd afscheid genomen van Charles Ligtvoet. Voor Charles betekende het een afscheid van vrienden en hun partners maar ook van een uniek gremium dat hij 20 jaar geleden als Twinning Werkgroep mede heeft mogen vorm geven, Immers, op 18 mei 1995 werd tijdens de nationale conventie van het District 307 Indonesia in de paradijselijke tuin van Hotel Bali Beach aan het strand van Sanur op Bali, de Twinning op MD-niveau bezegeld. Het jumelage “vaandel” heeft hij met gepaste eer aan Ton Soeters mogen overdragen.
Voorafgegaan door een gongslag heeft hij elk der aanwezigen persoonlijk bedankt voor de geweldig inspirerende samenwerking en tevens de stichting in nieuwe samenstelling veel succes toegewenst om de bilaterale betrekkingen met een nieuw elan en nieuwe ideeën op een nieuwe leest te schoeien.
Beste Charles, terimakasih banyak atas kerjasama dan sampai jumpa !